TÜZÜK
POLEM KULÜBÜ DERNEĞİ TÜZÜK

                                POLEM KULÜBÜ DERNEĞİ

TÜM EMNİYET TEŞKİLATI EMEKLİLERİ ve ÜYELERİ ile HALK BİRLİKTELİĞİ SOSYAL YARDIMLAŞMA   ve DAYANIŞMA KULÜBÜ DERNEĞİ

 

 

 

 

TÜM EMNİYET TEŞKİLATI EMEKLİLERİ ve ÜYELERİ ile HALK BİRLİKTELİĞİ SOSYAL YARDIMLAŞMA   

  ve DAYANIŞMA KULÜBÜ DERNEĞİ

                           POLEM KULÜBÜ DERNEĞİ

 

KURULUŞ:

 

       Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre; tüm emniyet teşkilatı emeklilerinin, dul ve yetimlerinin morallerini, hayat standartlarını, ekonomik, sağlık ve sosyal durumlarını iyileştirmek, düzeltmek, yükseltmek, eğitim, sağlık ve yaşlılık problemlerini çözmek veya en azından çözüme yardımcı olabilmek maksadı ile bir dernek kurulmuştur.

       Derneğimiz; Türk’ün varoluşundan ve Türk tarihinin kuruluşundan bu güne kadar ve bundan sonra da sonsuza kadar gelmiş ve gelecek Türk büyüklerine, başta bayrağımız olmak üzere bayraklarımıza, vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğüne, teşkilatımızın geçmişteki ve gelecekteki kendine özgü mesleki tüm örf, adet, gelenek, görenek, terbiye, namus ve ahlakı da dahil milli ve manevi değerlere, milli motif ve simgelere, Atatürk ilke ve inkılaplarına saygı duyar. Bunları canı pahasına dahi olsa korur.

       Bunların devamı, yücelmesi ve yüceltilmesi için her türlü çabayı sarf eder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İÇİNDEKİLER

SAYFA

MADDE

KONUSU

1

1

DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ

1

2

DERNEĞİN AMACI VE HİZMET KONULARI

1

3

DERNEĞİN AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPACAĞI FAALİYETLER

2

4

ÜYELİK ŞARTLARI

2

5

ÜYELİK ÇEŞİTLERİ

3

6

ÜYELİK HAKLARI,  ÜYELİKTEN ÇIKMA, ÇIKARILMA VE ÜYE AİDATLARI

3

7

GELİR VE GİDERLERDE USUL

3

8

DERNEĞİN GELİRLERİ

4

9

DERNEĞİN MERKEZ VE ŞUBE ORGANLARI

4

10

GENEL MERKEZ GENEL KURULUNUN OLUŞUMU

5

11

MERKEZ GENEL KURUL TOPLANTISI VE ÇAĞIRMA USULÜ

5

12

TOPLANTI YETER SAYISI

5

13

TOPLANTI YAPISI USULU VE DİVAN

6

14

GENEL KURULUN YETKİ VE GÖREVLERİ

6

15-A

GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULUNUN TESCİLİ

7

15-B

GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

8

16-A

GENEL BAŞKANIN YETKİ VE GÖREVLERİ

8

16-B

2 .BAŞKAN, GENEL SEKRETER, MUHASİP VE VEZNEDAR GÖREV VE YETKİLERİ

8

17-A

GENEL MERKEZ DENETLEME KURULUNUN TESCİLİ

8

17-B

MERKEZ DENETLEME KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

9

18-A

YÜKSEK DİSİPLİN KURULUNUN KURULUŞU

9

18-B

YÜKSEK DİSİPLİN KURULUŞUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

10

18-C

YÜKSEK DİSİPLİN KURULUNUN SORUŞTURMA USULÜ

10

18-D

KARAR NİTELİĞİ

10

19-A

GENEL MERKEZ YÜKSEK İSTİŞARE VE BİLİM KURULU

10

19-B

YÜKSEK İSTİŞARE VE BİLİM KURULU ÜYELİKLERİ

11

20

ŞUBELERİN KURULUŞU VE HUKUKSAL DURUMU

11

21

ŞUBE GENEL KURULLARININ YAPISI, GÖREV VE YETKİLERİ

12

22

ŞUBE YÖNETİM KURULUNUN OLUŞUMU VE YETKİLERİ

13

23

ŞUBE DENETLEME KURULUNUN OLUŞUMU VE YETKİLERİ

14

24

ŞUBE DİSİPLİN KURULUNUN KURULUŞU VE SORUŞTURMA USULÜ

14

25

ŞUBE DİSİPLİN KURULUNUN VERECEĞİ CEZALAR

15

26

DERNEKÇE TUTULMASI MECBURİ DEFTERLER

15

27

ORGANLARDAN BOŞALAN ÜYELERİN YERLERİNİN DOLDURULMASI

15

28

SEÇİM VE OY VERME YÖNTEMİ

16

29

MERKEZ VE ŞUBELERİNİN HESAPLARININ KAPATILMASI

16

30

ORTAK HÜKÜMLER ( SORUMLULUK )

16

31

ORGAN ÜYELERİNİN MALİ HAKLARI

16

32

ONUR İLKESİ

17

33

DERNEK FORSU VE MÜHÜRÜ

17

34

YASAK VE İZNE BAĞLI FAALİYETLER

17

35

KAMU YARARINA ÇALIŞAN TESİSLERİN KURULMASI

18

36

DERNEK YARDIMLARI SAĞLIĞA İLİŞKİN

18

37

SOSYAL YARDIMLAR

19

38

EKONOMİK YARDIMLAR

19

39

DERNEK GELİRLERİ, GELİR KAYNAKLARI

19

40

BÜTÇE VE MALİ BİLANÇO

20

41

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

20

42

DERNEĞİN FESHİ VE TASFİYESİ

20

43

KURUCU ÜYELER

21

44

HÜKÜM EKSİKLİĞİ, DERNEK TÜZÜĞÜNÜN MADDELERİ

MADDE-1 DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ:

           Derneğin Adı: << Polis Teşkilatı Emeklileri, Dul ve Yetimleri ile Gazi,Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği >> dir.

           A)Derneğin Genel Merkezi: Ankara’dır.Derneğimiz,yasaların izin verdiği ölçü ve sınırlar dahilinde,yurt içi ve yurt dışında şubeler açabilir.Yabancı personel istihdam edebilir.

Madde 2) DERNEĞİN AMACI VE HİZMET KONULARI

Emniyet Teşkilatı’ndan emekli olan tüm teşkilat mensupları ile (bekçi, sivil memur, hizmetliler de dahil olmak üzere) bunların;dul,yetim ve mağdurlarına, üyelere,derneğimize maddi veya manevi katkı ve yardımda bulunanlara ve bunların yakınlarına eğitim,sağlık,sosyal, ekonomik ve kültürel imkanlar sağlamak, üyelerin ve emniyet teşkilatı mensuplarının adli ve idari konularda haklarını korumak, kollamak, adli ve idari mahkemelerde bunların haklarını korumak, savunmak amacıyla davalar açmak, her türlü sorunlarını çözmek ve çözmeye yardımcı olmak. Bu amaçla hukuk komisyonları oluşturmak. Ayrıca ihtiyaç duyulan konularla ilgili faaliyetlerin yürütülmesi için komisyonlar oluşturmak.

Madde 3) DERNEĞİN AMAÇLARINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPACAĞI FAALİYETLER:

            A)İkametgahı ile amaç ve hizmet konuları için gerekli taşınır ve taşınmaz mallar satın alır, satar ve kiralar,taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde her türlü hakları koydurmak ve her türlü derneğe ait inşaatı yaptırmak.

            B)Üyelerinin maddi,manevi,sağlık,sosyal,kültürel,sorunlarını gidermek için her türlü toplantı,seminer,konferans,gezi,festival ve fuar etkinliklerini düzenlemek Her türlü meslek ve sanat alanında faaliyet göstermek.Bunları yapmak,iştirak etmek,işbirliği yapmak veya yaptırmak.

            C)Amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için yasalar doğrultusunda her düzeyde Eğitim ve Öğretim Kurumu,dershane,kurs ve yurt açıp işletmek veya katkıda bulunmak. Her türlü görsel,sesli ve yazılı basın-yayın faaliyetlerinde bulunmak veya bunlarla ilgili özel ve tüzel kişi.kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, yaptırmak,pazarlamasını ve dağıtımını yapmak.

            D)Amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için her düzeyde ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek için İktisadi,Ticari ve Sanayi İşletmeler,Ortaklıklar, Kooperatifler, Vakıflar ve Yardımlaşma Sandığı kurmak,kurdurmak,kurulmuş olanlara ortak olmak,devretmek veya satın almak, Eğitim, Kurs ve okulları ile yurtlar  açmak ve işletmek.

             E)Yardım toplama kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri ile tüzük yükümlülüklerine uygun olarak,yardım ve bağış toplar,kabul eder,verir.

             F)Dernek imkanları doğrultusunda kamu yararına çalışır.Vatandaşların yararlanması için Sosyal,Kültürel ve Sağlığa ilişkin tesisler kurar,işletir;muhtaç üye ve kamunun ihtiyacı için bu nevi tesislere ortak olur.Hasta hane,poliklinik …. vs. gibi.

            G)Yukarıda belirtilen konuları gerçekleştirmek için 5253 SDK. 10. mad.si gereğince,siyasi partilerden ve sendikalardan yardım alır. 

            H)Genel Kurul yetkisi ile Dernek  Merkez yönetim Kurulu kararıyla, yurt içi, yurt dışında temsilcilik veya şubeler açar. Yurt içi veya yurt dışında benzer amaçlı kuruluşlara katılabilir, üst kuruluşlar kurabilir, üst kuruluşlara katılabilir,

            I)Ortak bir projenin yürütülmesi için (devam eden kurslara ve eğitim kuruluşlarına ortak olmak) amaçlarına ilişkin konularda Kamu Kurum ve Kuruluşları ile iş birliği yapar.

            İ)Dernek üyelerine faydalı olabilecek   eğitim, sağlık, sosyal, kültürel ve her türlü proje finansmanına destek amacıyla; Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve benzeri nitelikteki kuruluşlardan  hibe, veya kredi imkanlarından faydalanır, yabancı ülkelerle işbirliği yapar.

           J)Dernek medeni kanun ve Borçlar kanuna uygun olarak yurt içi veya yurt dışından proje kapsamında yönetim kararıyla borçlanabilir.

 

MADDE 4- ÜYELİK ŞARTLARI:

 

1-      Türk Vatandaşı olmak,

2-      Medeni haklara sahip olmak,

3-      Affa uğramış olsa bile,zimmet,ihtilas,irtikap,rüşvet,hırsızlık,dolandırıcılık,sahtecilik, inancı kötüye kullanma,dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı suçları ve ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından biriyle mahkum olmak,

4-      Devletin bütünlüğünü bozmak ve yok etmek suçlarından biriyle mahkum olanlar derneğe üye olamazlar.

5-      Medeni hakları kullanmaya sahip ve 18 yaşını bitirmiş her Türk vatandaşı derneğe üyelik için dernekçe hazırlanmış üyelik giriş bildirgesini doldurup imzalamak suretiyle yazılı olarak başvurabilir.Yönetim kurulu üyelik için yapılan başvuruyu en çok 30 gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp,sonucu başvuru sahibine yazılı olarak duyurmak zorundadır.

Dernekler Kanununda gösterilen Kamu Hizmeti görevlilerinin üyeliğe kabulü için ilgili merciden izin almış olmaları şarttır.Yabancı uyrukluların üyeliği Türkiye’ de ikamet haklarının olmasına bağlıdır.

 

MADDE 5- ÜYELİK ÇEŞİTLERİ:

 

 Derneğin; Kurucu,Asıl,Fahri ve Şeref (Onur) olmak üzere başlıca dört (4) çeşit üyeliği vardır.

A)    Kurucu Üyeler: Derneğin kuruluşunu yapan gerçek kişilerdir.Kurucu üyeler,dernek organlarında devamlı görev alabilen üyelerdir.

            B)Asli Üyeler: Emniyet Teşkilatından emekli olanlarla, bunların birinci derecede yakınları, şehitlerin eşleri, çocukları, kardeşleri, ana ve babaları, gazi ve maluller ile bunların ölümleri halinde birinci derecede yakınları, sivil memurlar, hizmetliler ve Emniyet Teşkilatında çalışanların birinci derecede yakınları, özel güvenlik yasalarına tabi ve bu yasaların izinleri dahilinde özel güvenlik personeli ile Yönetim Kurulunca belirlenerek seçilen diğer Özel ve Tüzel, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan veya ayrılan veya bunların emeklileri ile yine Yönetim Kurulu tarafından derneğe bizzat fiili olarak veya maddi ve manevi katkıları ve faydaları olduklarına inanılan kişilerden istedikleri takdirde Dernek tüzüğünün 4.maddesindeki üyelik şartlarına haiz iseler, Yönetim Kurulu kararı ile asıl üye olabilirler. Ancak; Emniyet Teşkilatı dışında sayılan Asli üyelerin toplam sayısı, gerek Genel Kurullarda gerekse Dernek organlarında toplam üye sayısının üçte birinden(1/3) fazla olamaz. Bunlardan Genel Kurullara iştirak edecek delege sayısı ve evsafı iç tüzükte belirtilir. Bu uygulama Genel Merkez Yönetim Kurulunun onaylaması halinde şubeler içinde geçerlidir.

               Derneğin tüm üyeleri, kendi aralarında birbirlerine karşı, her türlü maddi ve manevi yardımlaşmayı ve dayanışmayı, dernek üyesi olmakla kabullenmiş üstlenmiş sayılırlar.

            C)Fahri Üyeler: Derneğe maddi ve manevi yardım ve hizmetlerde bulunan ve bulunmak isteyenler 4. maddedeki şartlara bağlı kalmak şartıyla Fahri Üyeliğe Yönetim Kurulu’nun kararı ile kabul edilir.Bunlara Fahri Üyelik Kartı verilir.(Genel Kurul toplantısına katılırlar,oy kullanamazlar.)

D)Şeref (Onur) Üyeleri: Derneğe maddi veya manevi yardım ve / veya hizmetlerde bulunanlar veya bulunmak isteyenler,devlet büyükleri,üst düzey bürokratlar,tanınmış,iyi, müsbet kişilerle tüzel kişi ve kuruluşlardır.

Genel Merkez Yönetim Kurulunca belirlenen bu üyeler içinden,yine Yönetim Kurulunca istenildiğinde Onursal Başkan seçilebilir.

Tüm üyelere;sınıf ve çeşitlerine göre Yönetim kurulunun uygun gördüğü,tayin ve tespit ettiği veya edeceği değer,şekil ve ölçülerde  üyelik kartı verilir.

 

MADDE 6-ÜYELİK HAKLARI,ÜYELİKTEN ÇIKMA,ÇIKARILMA VE ÜYE AİDATLARI: 

 

A)    Hiç kimse derneğe üye olmaya veya dernekte kalmaya zorlanamaz;her üye yazılı istifa hakkına sahiptir.Dernek üyeleri eşit olarak yasa ve tüzükte yazılı bütün haklardan yararlanır.Genel Kurul toplantılarına katılma hakkına sahip olup Asıl üyenin bir oy hakkı vardır.Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır.

B)    Üye aidatlarını yönetim kurulu belirler..

C)    Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Kararına uymayanlar,dernek yetkili organlarından  yetki almadan derneği yükümlülük altına sokanlar,birlik ve beraberliği bozanlar ve Dernekler Yasası’nın ilgili maddesinde yazılı üyelik yeteneklerini kaybettikleri belgelerle sabit olanlar ile mazeretsiz ve sebepsiz iki yıllık aidatlarını,yazılı ihtara rağmen ödemeyenlerin üyelik sıfatları Yönetim Kurulu Kararı ile sona erer.

Dernekten çıkarılan ve çıkan üye Dernek Kimlik Belgesi’ni vermekle yükümlüdür. Verdiği aidatlar için bir hak iddia edemez.

D) Üyelik aidatlarını zamanında vermeyenlerden ve üyelikten istifa etseler veya çıkarılsalar dahi birikmiş aidatları yasal yollardan tahsil edilir.

 

MADDE 7- GELİR VE GİDERDE USUL:

A-Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır.Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Alındı belgeleri ve harcama belgelerinin saklama süresi beş yıldır.

       Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri yönetim kurulu kararı ile bastırılır. Alındı belgelerinin şekli, bastırılması, onaylanması ve kullanılması ile dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak yetki belgesine ilişkin hususlar yönetmelikte düzenlenir.

     Dernek gelirlerini toplayacak kişiler yönetim kurulu kararı ile belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir.

 

B-Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile       tahsili halinde banka tarafından düzenlenen, dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

    Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak dernekler, Gelir Vergisi Kanunun 94.üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeler için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası,bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için Gider Makbuzu düzenlerler.

     Dernekler tarafından kişi, kurum ve kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Aynı Yardım Teslim Belgesi ile yapılır.Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Aynı Bağış Alındı Belgesi ile kabul edilir.

C-Alındı belgeleri, gelir tahsil etme görev ve yetkisine sahip bulunanlara, sayman üyelerce imza karşılığı verilir ve kullanıldıktan sonra imza karşılığı geri alınır. Bu işlemler Alındı Belgesi Kayıt Defterinde gösterilir.

            Alındı belgeleri, sabit boyalı sert veya sivri uçlu tükenmez kalemle okunaklı bir biçimde silintisiz ve kazıntısız olarak doldurulur. Ödemede bulunana asıl yaprak koparılarak verilir, koçan kısmı ciltte bırakılır. Düzenleme sırasında hata yapılırsa, hatalı belge yaprağı ödemede bulunana verilmez. Asıl ve koçan yaprakların üzerine “ İPTAL” ibaresi yazılıp her ikisi koparılmadan ciltte bırakılır.  

        Form şeklinde bastırılan alındı belgeleri, elektronik sistemler aracılığıyla doldurulduktan sonra aslı ödemede bulunana verilir, sureti dosyasında muhafaza edilir.

D-Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi’de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararıyla tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden Yetki Belgesi dernek tarafından üç nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yetki belgelerinin birer sureti dernekler birimlerine verilir.

        Dernek adına gelir tahsil edecek kişiler, ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretini dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye başlayabilirler. Dernekler birimlerince kendilerine verilen her bir yetki belgesi için otomatik sıra numarası verilir.

       Yetki belgelerinin süresi, yönetim kurullarının görev süresi ile sınırlıdır. Yeni seçilen yönetim kurullarının, yetki belgelerini birinci fıkra esaslarına göre yenilemesi zorunludur. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi, derneğin kendiliğinden dağıldığının tespit edilmesi veya fesih edilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı  ile her zaman iptal edilebilir. Yetki belgesi ile ilgili değişiklikler yönetim kurulu başkanınca, on beş gün içerisinde dernekler birimine bildirilir.

E-Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri paraları otuz gün içerisinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar. Ancak, tahsilatı 2005 yılı için 1.000._YTL. yi geçenler 30 (otuz) günlük süreyi beklemeksizin tahsil ettikleri parayı engeç iki iş günü içinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar.

     Dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir.

 

MADDE 8- DERNEĞİN GELİRLERİ:

 

Derneğin gelir kaynakları;

1-      Kişilerin kendi isteği ile derneğe başvurarak yaptıkları ayni ve nakdi bağışlar ve yardımlar,

2-      Derneğin mal varlığından,amaç ve hizmet konularına uygun çalışma ve faaliyet konu ve biçimlerden elde edilen gelirler,

3-      Dernekçe yapılan yayınlar,tertiplenen piyango,balo,konser,çay ve yemekli toplantı,gezi, eğlence,temsil,spor faaliyeti ve yarışması ve konferans gibi her türlü eğitim,kültür,sanat ve sosyal faaliyetlerden sağlanan gelirler,

4-      Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,

5-      Amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gelir temin etmek amacıyla kurduğu İktisadi,Ticari ve Sanayi İşletmeleri,Ortaklıklar,Vakıflar ve Yardımlaşma Sandığından elde edilen gelirler,

6-      Üye aidatları,

7-      T.C. Hükümetinin ve/veya uluslar arası kuruluşların T.C. yasalarına uygun olarak hükümet dışı örgütlere yaptığı bağış,hibe ve/veya proje kapsamlı yardımlar,krediler,katkı payları….

8-      Diğer gelirler.

 

MADDE 9- DERNEĞİN MERKEZ VE ŞUBE ORGANLARI:

 

1-      Genel Merkez Genel Kurulu

2-      Genel Merkez Yönetim Kurulu

3-      Genel Merkez Denetim Kurulu

4-      Yüksek Disiplin Kurulu

5-      Genel Merkez Yüksek İstişare ve Bilim Kurulu

A)    Şube Genel Kurulu

B)    Şube Yönetim Kurulu

C)    Şube Denetleme Kurumu

D)    Disiplin Kurulu

E)    Şube Yüksek İstişare ve Bilim Kurulu   

 

MADDE 10- GENEL MERKEZ KURULUNUN OLUŞUMU:

 

A)    Genel Merkeze kayıtlı üyelerin tamamı,Merkez Genel Kurul toplantılarına katılırlar.

     Şubelere kayıtlı her 10 üye arasından Genel Merkez Genel Kuruluna temsilci olarak katılmak üzere Şube Genel Kurulunda seçilen bir (1) delege seçilir..

  Bu işlem,Genel merkez Genel Kurulu tarihinden on beş (15) gün önce yapılarak delegelerin isimleri derhal Genel Merkez Yönetim Kuruluna bildirilir

 

B)GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU:

Genel Merkez Yönetim Kurulu,Yedi (7) asıl,yedi (7) yedek üyeden oluşur.Aday listesinde (pusulasında) asıl üye ve yedek üye olarak gösterilir.Asıl üyeliğe seçilenler,kendi aralarında listedeki sıraya göre bir (1) Genel Başkan,üç (3) Genel Başkan Yardımcısı ile bir (1) Genel Sekreter, bir (1) Muhasip,bir (1) Veznedar üyeyi seçerler.

Bu göreve seçilenlerin görevleri,bu görevleri yapmalarına genel olarak herhangi bir mani hal veya engel olmadığı müddetçe Merkez Genel Kurulun bir sonraki toplantısına kadar devam eder.

Yönetim Kurulu üyeleri,Dernek Yönetim Kurulu kararı ile   oluşturulan komisyonlarda görev alabilirler.

Yönetim kurulu aynı zamanda disiplin suçlarına karar verir,inceleme  ve tahkikat yaptırır.

C)  GENEL MERKEZ DENETLEME KURULU:Üç (3) asıl,üç (3) yedek üyeden oluşur. Oy pusulasında asıl üye yedek olarak gösterilir.Kendi aralarında bir Denetim Kurulu Başkanını açık veya gizli oyla seçerler.

D)  YÜKSEK DİSİPLİN KURULU:Genel Kurulca seçilir. Yüksek Disiplin Kurulu,üç (3) asıl,üç (3) yedek üyeden oluşur. Seçime müteakip,asıl üyeler kendi aralarında gizli veya açık oyla bir başkan seçerler.

 

Yüksek Disiplin Kurulu,başkanın çağrısı üzerine Dernek merkezinde toplanır.Bu çağrı yazı ile yapılır.Bu çağrıya mazeret bildirmeden icabet etmeyen üye,görevinden düşürülür.Yerine yedek üyelerden sırada olan çağrılır.Yüksek Disiplin Kurulu,kararlarını üye tam sayısı ile alır.Bu üyelerin mevzuatı iyi bilmeleri zorunludur.

 

E) GENEL MERKEZ YÜKSEK İSTİŞARE VE BİLİM KURULU: Meslek mensupları içinden veya dışından olup,ilimde,bilimde,belli meslek ve branşlarda SİYASİ,İÇTİMAİ,İKTİSADİ, SOSYAL,KÜLTÜREL,SANAT,EĞİTİM,HUKUK,TEKNİK ve diğer benzeri konularda kendilerden istifade edileceğine inanılan ve bu hizmetlerde gönüllü olduklarını beyan eden kişiler veya kuruluşlar arasından Genel Merkez Yönetim Kurulunun tespit ve kabulü halinde üyeliğe alınırlar.Bu şekilde alınan üyeler,YÜKSEK İSTİŞARE ve BİLİM KURULUNU oluştururlar.

 

MADDE 11-  GENEL KURUL TOPLANTILARI :

A-Genel Kurul

            a)Dernek tüzüğünde belli edilen zamanlarda olağan,

            b)Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin ( 1/5 )  yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır. Ancak üyelerin 1/5 (beşte bir) inin  olağanüstü Genel Kurul istekleri noterden onaylattırılır.

            Olağan Genel Kurul toplantılarının üç (3) yılda bir, Nisan ayında yapılması zorunludur.Genel Kurul, toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.

B- Çağrı Usulü

           Yönetim Kurulu, Dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, günü,

saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek sureti ile toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir.İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

           Toplantı, çoğunluk sağlanamaması nedeni dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek sureti ile, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur.İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur.Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

          Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılmaz.

 

 C- Toplantı usulü

           Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur.Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adların karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz.Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.

            Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa, durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.Toplantı yeter sayısı bulunamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

           Açılıştan sonra, toplantı yürütülmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

           Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.

          Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanması ile sonuçlandırılır.Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

       Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır.Toplantı sonunda tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir.Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.

      Mahkemece kayyum atanması veya Medeni Kanununun yetmiş beşinci maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilme yapılması halinde, bu maddede yönetim kuruluna verilen görevler bu kişiler tarafından yerine getirilir. 

 

MADDE 12- TOPLANTI YETER SAYISI:

Genel Kurul,Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin ve delegelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır.İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.Ancak,bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı Dernek Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

 

MADDE 13- : TOPLANTI YAPILIŞ USULÜ VE DİVANI:    

Genel Kurul toplantısına katılacak üyeler; Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları hizasına imza atarak toplantı yerine girerler. Toplantı Dernek Başkanı veya Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır ve toplantı yeter sayısının tespiti için yoklama yapılır.

Toplantı yeter sayısının bulunduğunun anlaşılması üzerine üye ve delegeler arasından bir Genel Kurul Divan Başkanı ile bir başkan vekili ve iki katip üye seçilerek “Toplantı Divanı” oluşturulur. Toplantının gündeme göre mevzuat ve tüzük hükümlerine uygun olarak yönetimi Divan Başkanına yardımcı olur ve toplantı tutanağını düzenleyerek başkanla beraber imzalarlar.

Genel Kurulda yalnız gündeme konulan maddeler görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin (1/10), görüşülmesini istediği maddelerin de gündeme alınması zorunludur.

Genel Kurul kararları toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyu ile alınır. Seçim ve oylamalar Genel Kurul kararıyla açık veya gizli olarak yapılabilir. Ancak, gizli seçim veya oylamaya karar verildiğinde açık sayım ve döküm yapılmak zorundadır.

Toplantı sonunda eski yönetim ile yeni seçilen yönetim arasında derneğin devir teslim ve zimmet işlemleri yapılır, toplantıya ilişkin bütün tutanak ve belgeler toplantı divanınca Yönetim Kuruluna teslim edilir.

 

MADDE 14- : GENEL KURULUN YETKİ VE GÖREVLERİ:

 

Genel Merkez Kurulunca aşağıdaki yazılı hususlar görüşülüp karara bağlanır.

1-      Dernek organlarının seçilmesi

2-      Dernek Tüzüğünün değiştirilmesi

3-      Yönetim ve Denetleme Kurulları raporlarının görüşülmesi, Yönetim Kurulunun aklanmasına ve aklanmamasına karar vermek.

4-      Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi.

5-       Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki vermek.

6-      Derneğin federasyon veya başka kuruluşlara katılması veya ayrılmasına karar vermek veya bunlar için Yönetim Kuruluna yetki vermek.

7-      Derneğe bağış yoluyla intikal edecek taşınır ve taşınmaz mallarla menkul veya gayrı menkul malların kabulü veya reddi için Yönetim Kuruluna yetki vermek.

8-      Başka bir tüzel kişiliğin (vakıf, dernek, şirket vs…) feshi halinde taşınır ve taşınmaz mallarının ve parasının kabulü ve reddi için Yönetim Kuruluna yetki vermek.

9-      Türk Ticaret Kanununun  (2. HÜKMÜ ŞAHISLAR) md.18 yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle belirtilen doğrultuda şirket-kurmak veya işletmek (kazanç paylaşmamak kaydıyla) Yönetim Kuruluna yetki vermek.

10-  Derneğin Uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara destek vermesi, katılması veya ayrılmasına karar vermek.

11-  Mevzuat ve Dernek Tüzüğünde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesini sağlamak.

12-  Dernek şubelerinin açılmasına karar ve bununla ilgili olarak Genel Merkez Yönetim Kuruluna yetki vermek.

13-  Derneğin feshine karar vermek.

 

MADDE 15- A) GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ :

 

            Genel Merkez Yönetim Kurulu, Genel Kurulca gizli oyla seçilen yedi (7) asıl, yedi (7) yedek üyeden oluşur. Derneği temsil yetkisi Yönetim Kuruluna aittir. Ancak kendi üyelerinden bir veya bir kaçına bu yetkisini devredebilir.

            Dernek defter ve kayıtlarını usulüne uygun olarak tutmak, derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak, gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurulun onayına sunmak, tüzükteki amaç ve hizmet konularına uygun faaliyet göstermek, mevzuat ve tüzüğe uygun olarak gerekli görülen konularda merkez veya şubelere ilişkin yönetmelik ve genelge hazırlamak, Genel Kurul kararlarını uygulamak ve mevzuatın kendisine verdiği diğer konular Yönetim Kurulunun görevi ve yetkisindedir.

Yönetim Kurulu ilk toplantısında kendi arasında görev bölümü yaparak liste sırasına göre  bir (1)  Genel Başkan, üç  (3) Genel Başkan Yardımcısı , bir (1) Genel Sekreter ve bir (1) Veznedar ile bir (1) muhasip üyeyi belirler. Yönetim Kurulu tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplanabilir. Ancak en geç iki haftada bir mutat olarak toplanması ve görevlerine ilişkin kararları alması ve işlemleri yürütmesi şarttır. Genel Merkez Yönetim Kurullarında Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliğinde başkanın oyunu kullandığı tarafın kararı kabul edilmiş sayılır. Yönetim Kurulu toplantıları mücbir sebepler dışında bir (1) aydan fazla ertelenemez.

 

    B) GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ :

 

1-      Genel Merkez Genel Kurulunca seçilen on dört (14) üye Merkez Yönetim Kurulunu oluşturur. Bunlardan yedisi (7) asıl yedisi (7) üyedir.

2-      Genel Merkez Genel Kurulunda seçilen Yönetim Kurulu asıl üyeleri, seçimi izleyen günden başlamak üzere üç gün içinde toplanır. Kendi aralarından tüzüğün 10. maddesinin (B) fıkrası gereğince gizli oyla bir Genel Başkan, bir 2. Başkan, bir Genel Sekreter, bir Muhasip, bir Veznedar üye seçer diğer üyelere tüzüğün 10. maddesinin (B) Fıkrasında    belirtilen kuruluşlarda Yönetim Kurulunca verilecek karar doğrultusunda vazife ve yetki verilir.

3-      Yönetim Kurulu her haftanın 3. günü toplanır. Yaz aylarında ayda iki kez toplantı yapabilir. On beş günde bir toplanır. Toplantı gününü kendisi belirler ancak; ihtiyaç duyduğunda her zaman toplanabilir.

4-      Derneğin temsil yetkisi Yönetim Kuruluna aittir. Ancak bu yetki ve sorumluluk kendilerine ait olmak üzere Genel Başkana veya üç (3) kişilik bir Yürütme Kuruluna sınırlı olarak verilebilir.

5-      Kendi dönemine ait çalışma raporu ile gelecek döneme ait bütçeyi ve kadro cetvelini hazırlayarak Merkez Kuruluna sunar.

6-      Merkez Genel Kurulunca verilen kararları uygular. Disiplin suçlarını inceler, karar verir. Gerek görürse inceleme, tahkikat ve takibat yapar.

7-      Aidatın ve derneğe ait başka gelirlerin vaktinde tahsiline ve gelir kaynaklarının geliştirilmesine çalışır.

8-      Derneğe üye olma istekleri hakkında karar verir.

9-      Genel Kurul ve Merkez Kurulu kararlarının ilgili karar defterine düzenli olarak kaydını sağlar.

10-  Giderleri ve harcamaları Merkez Genel Kurulunca onaylanan bütçeye göre yürütür, gerektiğinde bölüm ve maddeler arasında aktarmalar yapar.

11-  Dernek merkezi ile şubelerin işlerini yürütmek için ihtiyaç ve bütçe imkanlarına göre görevli ve hizmetli personel çalıştırır.

12-  Merkez Yönetim Kurulu, Genel Kuruldan aldığı yetki gereği almakta olduğu ve alacağı derneğin yararına gördüğü taşınmaz malları tespit eder, satın alır her türlü tapu işlemlerini yapar ve Dernek Genel Merkezi adına tapuya kayıt ettirir. Mevcut yapılarda her türlü değişikliği yapar ve tesisler meydana getirir. Şube Yönetim Kurullarının bu konularda verdikleri kararları Merkez Yönetim Kurulunda görüşülmesi sırasında Şube Başkanı ile Şube Başkanı ile Şube Yönetim Kurulu üyelerinden biri hazır bulunur.

13-  Dernek faaliyetleri ile ilgili olarak  üç kişiden az olmamak üzere özel komisyonlar kurar, gerektiğinde tek kişi de görevlendirir.

14-  Genel hükümlerde, kanun ve tüzükte ön görülen görevleri yapar ve yetkileri kullanır.

15-  Üyelerin yaşam şartlarını yükseltecek ve iyileştirecek çalışmalar yapmasına öncülük eder.

16-  Yüksek İstişare ve Bilim Kurulu üyelerini seçer.

 

MADDE 16 A)- GENEL BAŞKANIN GÖREV VE YETKİLERİ:

 

A)   Genel Başkan, merkez ve şubelerin Yönetim Kurulu Başkanıdır.Merkez Yönetim Kuruluna başkanlık eder, gerektiğinde Şube Yönetim Kurulunu toplar ve başkanlığı üstlenir.

B)    Genel Başkan genel hükümlerin ve ilgili Dernekler yasası ile Tüzük ilkelerindeki yetkileri kullanır.

C)   Resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla, dernek adına konuşmalar yapar.

D)   Genel Başkan dernek adına olan yazışmaları Genel Başkan Yardımcısı veya Genel Sekreter mali konularda Muhasip üye veya Veznedar üye ile birlikte imzalar.

E)    Derneğin, merkez veya şubelerinin çalışmalarını düzenler, Merkez Yönetim Kurulunun verdiği kararları yerine getirir.

 

B)    GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI, GENEL SEKRETER, MUHASİP VE VEZNEDARIN GÖREV VE YETKİLERİ:

 

1-      Genel Başkan Yardımcıları: Genel Başkanın bulunmadığında Genel Başkanın bütün yetkilerini kullanırlar.Ancak;Genel Başkan isterse bu yetkileri sınırlandırabilir.Genel Başkan yardımcıları,Genel Başkanla birlikte çalışırlar, ona yardım ederler, şubeleri ve tesisleri denetlerler. Yönetim Kurulunun oluşturduğu veya belirlediği konularda yine Yönetim Kurulu kararı ile görev alırlar.

2-      Genel Sekreter: Genel Başkan ve Genel Başkan Yardımcılarının bulunmadıkları zamanlarda bunları görevlerini yapar, Genel Merkez Yönetim Kurulu toplantılarını Genel Başkanın bilgisi doğrultusunda hazırlar, derneğin yazı işlerini yürütür.

3-      Muhasip Üye: Merkez Genel Kuruluna sunulacak bütçenin hazırlanmasını sağlar. Demirbaşlara ait defterin tutulmasını yapar. Dernek gelir ve giderlerini düzenler ve Merkez Yönetim Kuruluna sunar.

4-      Veznedar: Dernek gelir ve giderlerinin usulüne göre vezne kayıtlarına geçirir. Bütün gelirin banka hesabına yatırılmasını, gider belgelerinin hakikate uygunluğunun denetlenmesine olanak sağlar.

Genel Başkan bulunmadığında ve harcamalara ait banka çeklerini Genel Başkan Yardımcıları ve Muhasip üye birlikte imzalar, dernek geliri karşılığında harcama yapar.

Dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir.

 

 

MADDE 17 A)- GENEL MERKEZ DENETLEME KURULUNUN TEŞKİLİ:

 

            Denetleme Kurulu, Genel Kurulca gizli oyla seçilen üç (3) asil, üç (3) yedek üyeden oluşur. En çok oyla seçilen Kurul Başkanı olur. Derneğin iç denetimini mevzuat çerçevesinde yapar. En geç altı (6) ayı geçmeden aralıklarla derneğin ve şubelerin iç denetimini; gelir – gider hesap işlemleri ile faaliyet ve çalışmalarını mevzuat ve tüzük hükümlerine uygunluğu ve Genel Kurul kararlarının yerine getirdiğinin tespitini denetleme elemanlarının çalışma esas ve usullerine uygun yapmaya çalışır. Denetleme sonuçlarını Yönetim Kurulu’na ve toplandığında da Genel Kurula sunar. Ayrıca, mevzuatın kendine verdiği diğer görev ve yetkileri de kullanır. (MADDE 21’de diğer yetkililerle bu madde geliştirilmiştir.)

 

MADDE 17 B)- MERKEZ DENETLEME KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

 

1-      Tüzüğün 10. Md.’sinin ( C ) fıkrası gereğince oluşur.

2-      Merkez Denetleme Kurulu, denetleme görevini yasa ve tüzükte belirtilen esaslara göre altı ayı geçmeyen aralıklarla yapar. Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanına, Şubelerin Yönetim Kurulu Başkanına denetim sonuçlarına dair düzenlediği raporu verir.

3-      Dernek merkezi ile şubelerinin hesaplarını her zaman denetleyebilir. Kanun ve tüzük hükümlerine aykırı gördükleri işlemlerin durdurulması için Genel Başkana, Şube Yönetim Kurulu Başkanına yazılı olarak başvurabilir. Ancak zorunlu saydıkları takdirde sorumluluğu kendilerine ait olmak üzere Merkez ve Şube Genel Kurullarını toplantıya çağırabilirler.

4-      Merkez Denetleme Kurulu Merkez Yönetim Kurulunca alınacak karar uyarınca şubelerde gerekli denetimi yapar. Buna dair gider ve yolluklar Genel Merkez tarafından karşılanır.

5-      Dönem sonunda Merkez Genel Kuruluna sunacakları dönem denetleme raporlarını Genel Kurul toplanmasından 15 gün önceden Genel Başkana verir. Denetleme Kurul üyeleri, Merkez ve Şubelerin Yönetim Kurulunun toplantılarına katılır. (Oy kullanamaz Md. 16 Bkz.)

 

MADDE 18 ) YÜKSEK DİSİPLİN KURULUNUN KURULUŞU:

 

            A) KURULUŞ: Yüksek Disiplin Kurulu üç ( 3 ) üyeden oluşur. Üçü asıl ( 3 ) yedek olarak oy pusulasında gösterilir. Genel Merkez bünyesinde yer alır. Seçimi müteakip seçilen asıl üyeler 5 gün içerisinde toplanarak gizli oyla bir Başkan seçerler. Dernek Merkezinde Başkanın çağrısı üzerine toplanırlar. Yazılı ve taahhütlü çağrıya mazeret bildirmeden icabet etmeyen üye görevinden düşürülür, yerine yedek çağırılır. Yüksek Disiplin Kurulu kararlarını asıl üyelerin tam sayısına göre verir. Bu üyelerin mevzuatı bilmeleri zorunludur.

 

A)    YÜKSEK DİSİPLİN KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

1-      Şube Disiplin Kurulları tarafından verilen –uyarma, kınama- cezaları hariç iki yıla göre geçici çıkarma ve kesin çıkarma kararlarını inceler, hakkında yapılan isnatlar tek taraflı, mücerret ve delilden yoksun ise verilen kararı değiştirir veya cezayı veren Şube Disiplin Kuruluna yeniden tahkikat yapılmak ve bir karara bağlamak üzere dosyayı iade eder.

2-      Yüksek Disiplin Kurulu belirtilen cezaları onama ve bozma yetkisine sahiptir. Onama kararına karşı üyenin Genel Merkez Genel Kuruluna itiraz edeceği gibi bu hususla mahkemeye de dava açabilir. Her iki itirazın 30 gün içinde yapılması yasa gereğidir. Süre aşımında yapılan itirazlar kabul edilmez.

3-      Yüksek Disiplin Kurulunun yaptığı görevler üyelerle beraber derneğin tüm çalışan görevli personelini de kapsar.

4-      Yüksek Disiplin Kurulu; Dernek amaç ve ilkelerine aykırı girişim ve eylemleriyle derneğe zarar verenlere UYARMA,

5-      Dernekler Kanunu ile tüzüğe ve ilgili yönetmeliklere aykırı hareket edenlere KINAMA,

6-      Dernek organlarının görevlerine haksız şekilde engel olacak biçimde müdahale edenlere fiilin derecesine göre Dernek içinde veya dışında sözle veya yayın aracılığı ile yahut eylemli olarak haksız veya mesnetsiz iddialarla, üyeler arasındaki dayanışmayı bozucu ve mevcut bağların güçlenmesini engelleyici veya Dernek üyelerinin şeref ve haysiyetlerine taarruz teşkil eden hareketlerde bulunmak, Dernek üyelerinden herhangi birine sinkaf ve hakarette bulunmak, dövmek veya dövmeye teşebbüs etmek, şeref veya haysiyet kırıcı işlerle uğraştığından dernek üyesi kalmasında sakınca görülenler hakkında KESİN ÇIKARMA cezası vermek; YÜKSEK DİSİPLİN KURULU’nun görevleridir.

 

B)    YÜKSEK DİSİPLİN KURULUNUN SORUŞTURMA USULÜ:

1-      Yüksek Disiplin Kurulu, Genel Merkezde, Yönetim Kurulunun talimatı ile ( B ) bendinde yazılı disiplin suçları ile  ilgili tüm delilleri toplar, soruşturma dosyası oluşturur ve ilgili kişi veya kişileri otuz ( 30 ) gün içerisinde toplantıya çağırır. Toplantıya müteakip ilgili veya ilgililerden sözlü veya yazılı savunma veya savunmalarını ister. İlgili kişi veya kişiler, yazılı savunma verebilecekleri gibi bizzat kurul toplantısında bulunacak sözlü savunma hakkına da sahiptirler. Yazılı savunma isteminde de bizzat veya vekilleri vasıtası ile savunması yapılmazsa yokluğunda soruşturmaya devam edilir.

2-      Şube Disiplin Kurulunca verilen GEÇİCİ ÇIKARMA CEZASI’na, ilgili kişi veya kişiler tarafından süresinde itiraz edilmesi üzerine veya Şuba Disiplin Kurullarınca verilen KESİN ÇIKARMA cezalarına ait soruşturma dosyasının intikali üzerine bir önceki fıkrada belirtilen usullere göre konuyu inceleyerek en geç bir  ( 1 ) ay içinde kararını veri ve dosyayı ilgili Yönetim Kuruluna gönderir.

 

C)    KARARLARIN NİTELİĞİ:

1-      Yüksek Disiplin Kurulunca verilen UYARMA, KINAMA ve ÇIKARMA kararları kesin olup, Yönetim Kurulları tarafından yerine getirilir.

2-      Yüksek Disiplin Kurulunun KESİN ÇIKARMA kararlarına karşı ilgili veya ilgililer, ilk Genel Kurul toplantısına yazılı olarak itirazda bulunabilirler. Merkez Genel Kurulunun ÇIKARMA kararını ONAYLAMA, DEĞİŞTİRME yahut KALDIRMA konusundaki kararları kesin olup, Genel Kurulca hakkında ihraç kararı verilen Üye/Üyeler, bir daha DERNEK ÜYELİĞİNE KABUL EDİLMEZLER.

 

MADDE 19- GENEL MERKEZ YÜKSEK İSTİŞARE VE BİLİM KURULU:

 

            Gerek meslek mensupları içinden gerekse meslek dışından olup, ilimde, bilimde, belli meslek ve branşlarda; SİYASİ, İÇTİMAİ, İKTİSADİ, SOSYAL, KÜLTÜREL, SANAT, EĞİTİM, HUKUK, TEKNİK ve diğer benzeri konularda kendilerinden istifade edeceklerine inanılan ve bu hizmetlerde gönüllü olduklarını beyan eden bu KİŞİLER veya KURULUŞLAR, arasından Genel Merkez Yönetim Kurulunun tespit veya kabulü halinde, üyeliğe alınırlar.Bu şekilde alınan üyeler, Yüksek İstişare ve Bilim Kurulunu oluştururlar.

            Yönetim Kurulunca belirlenen ve kabul edilen bu üyeler, bu görev ve hizmetlerini aksatmadan sürdürürler.

           

YÜKSEK İSTİŞARE VE BİLİM KURULU ÜYELERİ;

            Genel Merkez Yönetim Kurulunun gözetim ve denetimi altında kendi aralarında bir ( 1 ) Başkan, iki ( 2 ) 2. Başkan, bir ( 1 ) Genel sekreter, bir ( 1 ) Genel sekreter Yardımcısı ile konularına göre belirlenen komisyonların başkanlarını kendi aralarında oy çokluğuna göre gizli veya açık oyla seçerler ve bunları yazılı olarak Genel Merkez Yönetim Kuruluna (Başkanlığına) toplantıdan itibaren otuz ( 30 ) gün içerisinde bildirirler.

Bu kurul, Genel Merkez Yönetim Kurulu ile irtibatlı olarak çalışır. Genel Merkez Yönetim Kurulu, ihtiyaç duyduğunda bu kurul veya ilgili komisyon veya komisyonları her zaman toplantıya veya göreve çağırabilir.

Bu kurul, bağımsız hareket eder. Birinci derecede Genel Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludurlar. Kendi konularında doğru olarak görüşlerini bildirirler.

Bunlardan Kurucu ve Asil üye sıfatı taşımayanların Genel Kurul’a katılma hakları vardır. Ancak, oy kullanamazlar.

Şubelerde aynı usul takip edilir. Yalnız, önce Genel Merkez Yönetim Kurulunca kabulü ve onayı gerekir.

Şubeler, bunların isimlerini ve kişiler hakkındaki detaylı bilgileri Genel Merkez Yönetim Kuruluna açıkça bildirirler.

 

MADDE 20 -ŞUBE KURULUŞU:

 

     Tüzüklerinde şube açabileceği belirtilmiş dernekler, genel kurullarınca yetki verilen yönetim kurullarının yetkili kılacakları en az üç kişinin imzaladığı iki adet Kuruluş Bildirimini ve aşağıda belirtilen eklerini şubenin açılacağı yerin mülki idare amirliğine verirler.

   a) İlgili dernekler müdürlüğünce onaylanmış iki adet dernek tüzüğü,

   b) Kurucuların nüfus cüzdan fotokopisi,

   c) Şube kurucuları arasında tüzel kişiliklerin bulunması halinde bu tüzel kişilerin unvanı, yerleşim yeri ve kuruluşuna ait belgeler ile tüzel kişiliklerin organları tarafından yetkilendirilen gerçek kişi de belirtilmek kaydıyla bu konuda alınmış kararın fotokopisi,

  d) Kurucular arasında yabancı uyruklular varsa bunların Türkiye’de  yerleşme hakkına sahip olduklarını gösterir belgelerin fotokopileri,

  e) Geçici yönetim kurulu üyeleri ile yazışma ve tebligatı almaya yetkili kişi veya kişilerin adı, soyadı, yerleşim yerlerini ve imzalarını belirten liste,

  f) Şube açılması için yönetim kuruluna verilmiş yetkiyi gösteren genel kurul kararının fotokopisi,

  g) Kurucu olarak yetkilendirilmiş kişiler için açılmış dernek yönetim kurulu kararı fotokopisi.

     Büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diğer ilçelerdeki şube kuruluş işlemlerinde istenen belgeler birer arttırılarak verilir.

 

MADDE 21- ŞUBE GENEL KURULLARININ YAPISI, GÖREV VE YETKİLERİ:

 

1. Şube Genel Kurulu 3 (üç) yılda bir yapılır.

2. Genel Merkez Genel Kurulundan en az iki ay önceden Şube Genel Kurul toplantısının yapılarak,  Genel Merkez Genel Kuruluna katılmak üzere seçilecek delegelerin listesinin Genel Merkez’e bir ay önceden gönderilmesi zorunludur.

3. Şube Genel Kurulu olağan toplantısı yukarıda da belirtildiği gibi 3 (üç) yılda bir yapılır.Ancak Şube Yönetim ve Denetim Kurullarının gerekli gördükleri hallerde veya dernek beşte birinin yazılı istekleri üzerine Şube Genel Kurulu olağan üstü de toplanır.

         Genel Kurul, toplantıya Şube Yönetim Kurulunca çağrılır. Şube Denetleme Kurulunun veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine Şube Yönetim Kurulu, Şube Denetleme Kurulunu bir ay içinde, toplantıya çağırmazsa Denetleme Kurulu veya üyelerden birinin müracaatı üzerine Mahalli Sulh Hukuk Hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti, Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Şube Yönetim Kurulu Tüzüğü’ne göre Genel Kurula katılma hakkı olan Asıl üyelerin listesini hazırlar. Bunlar en az on beş ( 15 ) gün önceden toplantının günü, saati, yeri ve gündemi Şube Merkezinde çıkan bir gazete ile ilan edilmek veya yazılı yada elektronik posta ile bildirilmek suretiyle  toplantıya çağrılır.

         Bu çağrıda ilk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde 2. toplantının hangi gün ve saatte yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz.

        

 

4.Toplantı Yeter Sayısı:  Şube Genel Kurul toplantılarına, şubeye kayıtlı asıl üyeler, toplantının yapıldığı takvimden bir önceki takvim yılının sonuna kadar üye aidatlarının tamamını toplantı tarihinde ödedikleri takdirde katılırlar.

         Şube Genel Kurulu ilk toplantısı, toplantıya katılma hakkına sahip üyelerin, salt çoğunluğu ile yapılır.

         İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde 2 . toplantıda çoğunluk aranmaz ancak; bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı Şube Yönetim ve Denetleme Kurulları üye tam sayısının 2 katından az olamaz.

    

5. Şube Genel Kurul toplantıları ilanda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel  Kurula katılabilecek üyeler Yönetim Kurulunca düzenlenmiş listedeki adların hizasını imzalayarak toplantı yerine girerler. Yeter sayı sağlandığında durum bir tutanakla tespit edilir.

         Genel Kurul Toplantısı Şube Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden birisi tarafından açılır.

        Açılışa, müteakip toplantıyı yönetmek üzere üyeler arasından bir Başkan, bir Başkan Vekili, 2. Katip ve oyların tasnifi için 3 kişi seçilir.

         Genel Kurul Kararları toplantıya katılanların çoğunluğu ile alınır.

6- Şube Genel Kurullarının Görev ve Yetkilileri:

 A) Şube Yönetim, Denetim ve Disiplin kurulu üyelerini seçmek,

 B)Şube Denetim Kurullarının raporlarını görüşüp, Yönetim Kurulunu ibra etmek,

      C)Tüzüğün 10. Maddesinin ( A ) bendinde söz konusu edilen Merkez Genel Kuruluna katılacak delegeleri seçmek,

D)Şube Yönetim Kurulunca hazırlanmış bulunan yeni dönem bütçe tasarısını görüşüp karara bağlamak,

E)Kendi bölgelerine ait olan ve Dernekler Kanunu ve Tüzükte belirtilen görevleri yürütmek ve yetkileri kullanmak, Şube Genel Kurulunun görev ve yetkileridir.

 

MADDE 22- ŞUBE YÖNETİM KURULUNUN OLUŞUMU VE YETKİLERİ:

 

      Şube Yönetim Kurulu şubeye kayıtlı asil üyelerden oluşur.

A)    Şube Yönetim Kurulu Beş ( 5 ) asıl Beş ( 5 ) Yedek üyeden ibarettir. Oy pusulasında asiller ve yedekler ayrı ayrı gösterilir.

B)     Seçimi müteakip asil üyeler iki gün içinde toplanırlar. Gizli oyla kendi aralarında bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı, bir Sekreter, Bir Muhasip ve Veznedar üye seçer. Seçilen yöneticiler tüzüğün 10. Madde hükmüne göre görevlerini yürütürler.

C)    Şube Yönetim Kurulunun Yetkileri

1.      Şubeyi Şube Yönetim Kurulu yönetir, gerekli gördüğü hallerde Başkan veya Üyelerden bir yada bir kaçına yetki vermek suretiyle şube temsil edilir. Şube Yönetim Kurulu On Beş ( 15 ) günde bir toplanır.

2.      Yönetim Kurulu kendi bölgesindeki işleri yönetir. Derneğin Şube Teşkilatının alanı kendi bölgesidir. Şubeler tüm çalışmalarında serbesttir. Yalnız denetim bakımından Genel Merkeze bağlıdır.

3.      Kendi dönemine ait çalışma raporu ile gelecek dönemin bütçesini ve şubede çalışanlara ait kadro cetvellerini hazırlayarak Genel Merkeze sunar.

4.      Şube, Genel Kurulunda verilen kararları uygular.

5.      Asıl ve Fahri üyelerinin aidatları ile gelirlerin vaktinde tahsil edilip edilmediğini inceler, kaynakların gelişmesini sağlar.

6.      Genel Merkez Yönetim Kurulunun kasada bulundurulmasına dair miktarın kasada olup olmadığını araştırır, kontrol eder.

7.      Şubelerin işlerini görmek üzere ihtiyaç ve bütçe imkanlarına göre yeterli sayıda personel alır.

8.      Şube giderlerini Genel Kurulda uygulanmış bütçeye göre gerektiğinde fasıl ve maddeler arasında aktarmalar yapar.

9.      Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarının düzenli bir şekilde işlenmesini sağlar.

10.  Derneğe asıl ve fahri üye olacaklar hakkında karar verir.

11.  Şube Genel Kurulunda Genel Merkez Genel Kuruluna katılmak üzere seçilen delegelerin isimlerini Genel Merkez Kurulundan On Beş ( 15 ) gün önceden liste halinde verir.

      D)  Şube Başkanının Görevleri:

1.      Şube Başkanı Şube Yönetim Kurulu üyelerinden gizli oy ile seçilir.

2.      Şube Yönetim Kurulunun verdiği yetkiye göre Şubeyi Şube Başkanı temsil eder. Yönetim Kurulu Başkanlığı toplantılarına başkanlık eder.

3.      Şube bölgesindeki resmi ve özel kurum, kuruluş ve kişilerle dernek adına görüşmeler yapar.

4.      Acele ve önemli işlerin görülmesi gerektiğinde Şube Yönetim Kurulunu her zaman toplantıya çağırır.

5.      Dernekler Kanunundaki ile tüzüklerinde belirtilen görevi yapar.

6.      Şube Başkanı, Şube Sekreteri ile yazışmaları yapar. Mali konularda Başkan, Muhasip ve Veznedarla birlikte imzalar.Üç ( 3 ) imza kullanılır.

7.      Şube Başkanının ayrılması halinde veya boşalmalarında yerine Yönetim Kurulunca bir Başkan seçilir.

 

E)2. Başkan Görev ve Yetileri:

            2. Başkan Şube Yönetim Kurulu üyeleri arasında gizli oyla seçilir. Şube Başkanının bulunmadığında ( E ) fıkrasında belirtilen Şube Başkanının yetkisine sahiptir.

A)    Şube Sekreteri:

         Şube Yönetim Kurulu üyeleri arasında gizli oyla seçilir.Şubenin Karar Defterini muhafaza eder.Yönetim Kuruluna öneri ve teklif getirir.Dosyaların ve yazışmaların Yasa Tüzük doğrultusunda yapılıp yapılmadığından sorumludur,Dernek Başkanı ve Başkan yardımcısı bulunmadığında başkanın yetkilerini kullanır.

 

B)    Şube Muhasip ve Veznedarı:

         Şube Muhasip ve Veznedarı Yönetim kurulunun üyeleri arasından gizli oyla seçilir. Şubenin mali konularıyla ilgili bütün işlerden sorumludurlar.Bütçenin ve mevcut paranın harcanması,gelirlerin toplanması,kasada muhafazası,belirtilen miktardan fazla para bulundurmaması görevleridir.

 

MADDE 23- ŞUBE DENETLEME KURULUNUN OLUŞUMU,GÖREV VE YETKİLERİ:

 

A)    Oluşumu:Şube Denetleme Kurulu Şube Asıl üyeleri arasında oluşur.

1-Üç asıl üç yedek olmak üzere 6 üyeden ibarettir.

2-Oy pusulasında üç asıl üç yedek olarak seçime katılır.En çok oy alanlar arasından oy sıralamasına göre üç asıl,üç yedek üye seçilir.

    Asıl üyeler,seçimleri izleyen 3 gün içinde toplanarak kendi aralarından gizli oyla bir Başkan seçerler.Şube Denetim Kurulu ayda en az bir defa toplanır.Başkan tarafından her zaman toplantıya çağrılabilirler.

B)    Görev ve Yetkileri:Şube Denetleme Kurulu şubeye ait hesap işlerini her zaman denetleyebilir.Şube Denetleme Kurulu,Merkez Denetleme Kurullarından alacakları talimata uyarlar.Gerekirse Merkez Denetleme Kuruluyla işbirliği yaparak ortaklaşa çalışırlar.

          Şube Denetleme Kurulları,denetleme işlerine ilişkin raporlarını Şube Yönetim Kurulu Başkanına sunar.Şube Denetleme Kurulları yukarıdaki görevleri dışında kanunda veya tüzükte Merkez Denetleme Kurulu için ön görülen görevlerden kendi şubesi çerçevesine girenleri yapar,yetkileri kullanır,Şube Denetleme Kurulunun gider ve yollukları şubelerince karşılanır.

 

 

    MADDE 24- ŞUBE DİSİPLİN KURULUNUN KURULUŞU VE SORUŞTURMA USULÜ:

 

A-    Kuruluşu:

Şube Disiplin Kurulları şube üyeleri arasında 3 asıl 3 yedek olmak üzere 6 üyeden oluşur.Oy sayısına göre yukarıdan aşağıya doğru en çok oy alan üç üye asil,üç üye yedektir.Oy pusulasında asıllar ve yedekler ayrı ayrı gösterilir.

Şube Disiplin Kuruluna seçilen asıl üyeler,seçilmesini takip eden 3 gün içinde toplanır.Kendi aralarında bir başkan seçerler.

Toplantıya Başkan çağrı yapar.Taahhütlü yazılı çağrıya icabet etmeyen üyenin yerine yedek üye çağrılır.Şube Disiplin Kurulunun kararları asıl üyenin tam sayısı ile alınır.

B-    Soruşturma Usulü:

Hakkında soruşturma yapılması için yeterli kadar delil bulunan üyenin veya personelin,Şube Disiplin Kurulunca ifadeleri alınır.Somut,inandırıcı bir delil yoksa takibata son verir.Delillerle suçun işlendiğinin tespiti halinde hakkında soruşturma yapılması istenilen üyenin yazılı savunması alınır. Gösterdiği şahitlerin ifadesine başvurulur.Tahkikat evrakı,Tahkikatı yapan görevli tarafından fezlekeye rapten evrak Şube Disiplin Kuruluna verilir.Şube Yönetim Kurulu tahkikatı yapmak üzere bir muhakkik tayin edilmesini Genel Merkez Yönetim Kuruluna talepte bulunur.

 

MADDE 25- ŞUBE DİSİPLİN KURULLARININ VERECEĞİ CEZALAR:

 

A)  Uyarma:Dernek,Lokal ve bağlı kuruluşlarında uygunsuz kıyafetle gelenlere uyarma cezası verilir.Bu ceza kesindir,tekerrürü halinde bir üst ceza verilir.

B)  Kınama:Dernekler Kanunu;Tüzük ve yönetmeliklere aykırı hareken eden,üyenin huzurunu bozacak şekilde ar ve hayaya aykırı şekilde konuşanlara,şamata ve görgü kuralları örf ve adet sınırlarını aşanlara kınama cezası verilir.Bu ceza kesindir,tekerrürü halinde bir üst ceza verilerek dosyası Yüksek Disiplin Kuruluna gönderilir.

C)  İki Yıla Kadar Geçici Çıkarma:

1.   Gerek Genel Merkez gerekse Şube Organlarında görev alanları haklı bir sebep olmaksızın görevlerinin yapılmasında sözle veya yaz ile engelleyenler,bu davranışlarını devam ettirenler,fitne fesat karıştıranlara iki yıla kadar geçici çıkarma cezası verilir.

2.   Verilen kınama cezasına rağmen fiillerini devam ettiren üyelere de aynı ceza uygulanır.        

D)  Kesin Çıkarma Cezası:

1.   Tüzüğün 4. maddesinde yazılı 3. bendindeki suçlardan dolayı mahkum olanlar ile bunlara yataklık edenler,

2.   Dernek içinde veya dışında derneği yıpratıcı,haksız yere sözle veya yazıyla beraberliğin bozulmasına,kamu düzeninin sarsılmasına,dernek içerisinde,dernekle ilgili her türlü yerde ve dernek lokalinde kendi çıkarı uğruna menfaat sağlayanlar ile Siyasi Faaliyette bulunanlar ve geçici ceza alıp da tekerrür edenlere kesin çıkarma cezası verilir.

 

MADDE 26- DERNEKÇE TUTULMASI MECBURİ OLAN DEFTERLER  :

              

         Dernek, kanun ve yönetmeliklerde belirtilen defterleri tutar.

 

 

 

MADDE 27- ORGANLARDAN BOŞALAN ÜYELERİN YERLERİNİN DOLDURULMASI:

           

A)    Merkez ve şubelerin seçilen organlarının herhangi bir sebepten boşalması halinde veya yazılı taahhütlü çağrıya mazeret bildirmeden icabet etmeyen üye görevinden düşürülür,yerine yedek üyelerden biri Yönetim Kurulu Kararı ile çağrılır.

B)    Merkez ve Şube Yönetim Kurulu üye sayısı boşalmalar sebebi ile yedeklerinin getirilmesinden sonra üye tam sayısının düşmesi sonucunda Merkez ve Şube Denetleme Kurulunca Dernek Olağanüstü toplantıya çağrılır.

 

MADDE 28- SEÇİM VE OY VERME YÖNTEMİ:

 

            Kanunda,Tüzükte,toplantılarda alınan kararlarla gizli yapılması öngörülen oylar,oylamalar dışında el kaldırmak suretiyle yapılır.

1.      Seçim:Merkez,Yönetim,Denetim ve Yüksek Disiplin Asıl ve Yedek üyeleri bir kağıt üzerinde gösterilir.

2.      Oy Kullanma:Toplantıya katılan üyeleri ve Şube delegelerine Divan Başkanlığı tarafından verilen dernek mühürü ile mühürlü zarfı toplantıya katılma listesindeki isminin karşısında imza sütununu imzaladıktan sonra kapalı yerdeki sandıkta oy kullanmak üzere zarf verilir.

3.      Oy Tasnifi:Oyların tasnifi ve sayımı için Genel Kurul üyeleri arasından Genel Kurulunun oyu ile heyet göreve başlamadan önce kendi aralarından birini Tasnif Heyeti Başkanı seçer.

            Oy tasnifi bu heyet tarafından yapılır.Üzerinde mühür olmayan zarflar oy pusulasıyla beraber iptal edilir.

            Oy pusulasında silinti,kazıntı olması halinde tasnif dışı bırakılır.Oyların sayımı bir tutanakla heyet tarafından saptanır.Genel Kurula sunulmak üzere Divan Başkanına teslim edilir.

 

MADDE 29- MERKEZ VE ŞUBELERİNİN HESAPLARININ KAPATILMASI:

 

A)    Olağan Genel Kurul toplantısından 15 gün önce Genel Merkez ve Şubeler hesaplarını kapatırlar.

B)    Bankadan para çekemezler.Genel Kurul harcamaları için 15 gün önceden miktarı kafi para çekilir ve kasada muhafaza edilir.Bu para Veznedar veya Muhasip üye tarafından harcama yapılır ve mahsup işlemi,seçilecek Yönetim Kuruluna teslim eder.

C)    Dernek Genel Merkez Yönetim Kurulu ve Şube Yönetim Kurulları harcama  ve giderler için kasada bulundurması icap eden paranın miktarını günün şartlarına göre düzenler.Belirtilin miktar dışındaki para yetkili tarafından bankadaki şubenin hesabına yatırılır.

 

MADDE 30- ORTAK HÜKÜMLER (SORUMLULUK):

 

A)    Dernek Merkez ve Şube Organları,yasalara,tüzük ve yükümlülüklerine aykırı olarak yaptıkları işlerden ve bu işlerin derneğe verdiği maddi ve manevi zararlardan,kendilerini seçen Genel Kurula karşı organ olarak birlikte ve kişisel olarak ayrı ayrı sorumludur.

B)    Yukarıda belirtilen işlerden dolayı durum Mahalli Savcılığa intikal ettirilir.Adli ve İdari soruşturma yapılır.

 

MADDE 31- ORGAN ÜYELERİNİN MALİ HAKLARI:

            A)  Genel başkan ile merkez ve şubelerin organlarında görev alan üyelere verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminat genel kurul tarafından tespit olunur. Ancak; il içi veya il dışındaki dernek faaliyetleri ile ilgili yapılan çalışmalar,katılınan toplantılar ve görev seyahatleri için yolluk ve zorunlu giderlerinin karşılığı olarak yönetim kurulunca takdir edilecek bir ödeme yapılır.Teşkil edilen özel komisyonlar üyelerine de bu fıkra uygulanır.

           B) Huzur hakkı ve çalışanlarının mali durumları dernek üye sayısının 100 kişiden fazla olması şartı ile dernek hizmetleri, gönüllüler ve yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığı ile yürütülür.

                Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilir.

 

 

 

MADDE 32- ONUR İLKESİ:

 

              A)Dernek kurucularının Dernek Başkanı ve Genel Başkanları ile üyesi bulunan Türkiye Emekli dernekleri Federasyonu ve Konfederasyonu’nun dernek adına başkanlığını yapmış olanların ayrı ayrı portre Merkez Yönetim kurulu üyelerinin grup halindeki fotoğrafları dernek şeref salonuna asılır.Şube Yönetim Kuralları ile bu kurul üyeleri hakkında aynı hüküm şubelerin şeref salonuna uygulanır.Ayrıca başlangıcından bugüne kadar tüm Türk Devletlerinin Bayrakları ile Başkanları Türk büyüklerinin portreleri de  şeref salonuna asılır.

           

B)Merkez Yönetim Kurulu Kararı ile,

 1.Devlet Başkanı İçişleri Bakanı ile derneğe yararlı hizmeti geçen Hükümet büyüklerine Derneğin Şeref Başkanlığı Emniyet Genel Müdürüne Koruyucu Başkanlık ve Fahri Bakanlara Altın Yıldız Rozet veya Fors ve şilt veya Plaket

2. Kuruculara altı yıl Dernek Başkanlığı veya Genel Başkanlığı yahut Merkez Yönetim Denetim Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği ve Şube Yönetim Disiplin ve denetim kurulu üyeliği yüksek istişare ve bilim kurulu üyeliği yapanlara derneğin onur madalyası ve yazılı teşekkür belgesi.

3.Derneğe 100.000.000(yüz milyon)TL.ve yukarı para, taşınır,taşınmaz mal ve yüksek hak bağışında bulunanlara ve bunu karşılıksız olarak sağlayanlara Derneğin Onur Şilti veya Madalyası ile teşekkür belgesi bu değerin altında bağış ve yardımların sahipleri ile bunları karşılıksız olarak sağlayanlara sadece yazılı onur veya teşekkür belgesi verilir.

4.Yabancı Kuruluş Başkanlarına ve Derneği ziyaret eden başkan ve üyelerine yahut derneğe yararlı olacak Kamu kuruluşları mensuplarına veya özel kişilere altın veya gümüş yıldız rozet fors ve şilt beratları ile birlikte bir defaya mahsus olmak üzere verilir.

    Evvelce onur anısı verilmiş olanların hakları saklıdır.Bu tüzük değişikliği ile getirilen yeni hükümlerden bundan sonra hizmet görenler yararlanacaktır.

     Bu madde de gösterilen Rozet,şilt,fors,Plaket ve bunlara ilişkin beratların boyut,biçim ve nitelikleri bir yönetmelikle saptanır.

 

MADDE 33- DERNEK FORSU VE MÜHÜRÜ:

 

            A)  Dernek Mühürü:Dernek Merkezi ile Şubelerin şekil ve boyutu Merkez Yönetim Kurulunca saptanacak birer mührü bulunur.

            B)  Dernek Forsu:Merkez Yönetim Kurulunca Bayrak Kanunu ve Nizamnamesine uygun olarak Derneğin bir forsu saptanır ve bu forsu şube ve tesislerine dağıtır.

 

MADDE 34- YASAK VE İZNE BAĞLI FAALİYETLER:

 

            A)  Yasak Faaliyetler:

1.   Dernek tüzüklerinde gösterilen ve bu amacı gerçekleştirmek üzere sürdüreceği belirtilen çalışma konukları ve biçimleri dışında faaliyette bulunamaz.

2.   2908 sayılı Kanunun 5. maddesinde dernekler için yasaklanan amaçlar doğrultusunda faaliyet gösteremezler.

3.   Türk Silahlı Kuvvetleriyle Kolluk Kuvvetlerinin Hizmetleri ve Mensuplarının bütün hakları ile ilgili kanuni yükümlülüklerin uygulanmasına veya yeni hükümler konulmasına dair faaliyette bulunamazlar.

            Dernek yöneticileri,derneği temsilen,tüzüklerinde belirtilen amaç ve faaliyet biçimlerine uymayan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılamaz veya beyanda bulunamazlar ve Dernek Mensuplarını bu yolda harekete teşvik edemezler.

C)    Derneklerin İzinle Kullanabileceği Tesisler:

Dernekler tüzüklerinde gösterilen amaçlarını geliştirmek üzere,kanunların dernekler tarafından yapılmasını yasaklamadığı Eğitim ve Öğretim faaliyetleri için yurt,pansiyon,kitaplık ve okuma odası,sosyal yardım faaliyetleri için çocuk bakım yuvası,huzurevi aş ocağı,sportif faaliyetler için spor sahaları ve salonu ve meskun yerler dışında kamp tesisleri kurmaları ve işletmeleri izin almalarına bağlıdır.Hangi tesisler için hangi mercilerden izin verme esas ve usulleri Bakanlar Kurulu Kararı ile konulacak yönetmelikler belirlenir.Anayasa kanun ve tüzüklerle derneklere verilen faaliyet ve yapacağı işlerle ilgili tüm yetkiler suistimale vermeden kullanılır.

 

MADDE 35- KAMU YARARINA ÇALIŞAN TESİSLERİN KURULMASI:

            Kazanç paylaşma maksadıyla olmaksızın Merkez Yönetim Kurulu Merkez ve Şubelerde ve diğer il ve ilçelerde üyelerin ve vatandaşların yararlanacağı;

A)    Hastane,sanatoryum,dispanser,doğumevi,dinlenme ve misafir barındırma,bakımevleri, eğlence yerleri,iş atölyeleri,özel okullar,meslek kuruluşları ile özel güvenlik hizmetleri vs. için kamu yararına tesisler alır ve işletir.Ayrıca üyelerin istirahat ve dinlenmeleri için lokal açar.

B)    Dernek tüzüğünün ilgili maddelerinde belirtilen ve yasaların müsaade ettiği kamuya faydalı olabilecek tüm işler.

 

MADDE 36- DERNEK GELİRLERİ :

 

 GELİR KAYNAKLARI:

A)    Dernek Merkezlerinin Kaynakları:

1.      Üyelerin verecekleri aidat ve yapacakları bağışlarla teberrular.

2.      Dernek merkezinden (Taşınmaz mallardan) hastane paravan toryum,dispanser,klinik,poliklinik, laboratuar,huzurevi,dinlenme bakım evlerinden,misafir barındırma yerlerinden,öğrenci yurtlarından,trafik kursları ve imtihanlardan ve şoför okullarından ,sinema ve eğlence yerlerinden, plaj ve kamplar gibi tesislerden elde edilen bağışlarla mesleki eğitim ve kurslardan elde edilen gelirler.

3.      Merkezde tertiplenen balo,eğlence,müsamere,konser,yemek,sergi,her çeşit sünnet düğünü gibi faaliyetlerden  sağlanan gelirler.

4.      Derneğe yapılan her çeşit bağış,Kamu Kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları yardımlar.

5.      Merkez yayın organlarının gelirleri;

6.      Her türlü menkul ve gayrimenkul alım ve satımlarından elde edilen kararlar ve gelirler.

7.      Şubelerden alınan yıllık %10 teftiş ve denetleme payı gelirleri.

8.      Dernek tüzüğünün ilgili maddelerinde sayılan gelirler.

9.      Her türlü ticari işletme ve faaliyetlerden elde edilen gelirler.

10.  Merkezce belirlenen piyangoların,bastırılan takvimlerin,üyelere mahsus kimlik belgelerinin ve her çeşit rozetlerin sağladığı gelirler.

11.  Türk Ticaret Yasasına göre kuracağı şirketlerden elde edilen gelirler,İktisadi ve ticari işletmeler.

B)    Şubelerin Gelirleri:

1.      Yukarıda fıkrada gösterilen faaliyetlerden Şubece yapılanların sağladığı gelirler.

2.      Dernek Merkezinde Şubelere kanuni haller içinde yapılan her türlü yardımlar.

3.      Şubelerin 34/B. madde de yazılı tesislerin gelirleri.

 

MADDE 37- BÜTÇE VE MALİ BİLANÇO:

            Dernek Merkezinde Şubelerin bütçeleri iki yıllık dönemi için yapılır.Merkez ve Şubelerin yıllık gelir ve giderlerini gösterir mali bilançoları,Genel Kurulların toplanma ayları itibarı ile hesap işlerine bakan Yönetim Kurulu üyesi Muhasip ve Veznedar tarafından hazırlanarak üyesi bulunduğu kuruma verilir.

            Şube Yönetim Kurulları;Kendi bilançolarından bir örneği Merkez Yönetim Kuruluna gönderilir.

 

MADDE 38- TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ:

            Genel Merkez Yönetim Kurulu,gerek gördüğü hallerde değiştirmek istediği veya yeni düzenlediği ve ilave etmek istediklerini maddeler haline getirerek usulüne uygun olarak Genel Kurula sunar.Genel Kurulun 2 / 3 oy çoğunluğu ile kabul edilmesi şarttır.

 

MADDE 39- DERNEĞİN FESHİ VE TASFİYESİ:

            Dernek Genel Kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir.Genel Kurulun Derneğin feshine karar verebilmesi için,tüzüğe göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üye delegelerin en az 3 / 2’sinin,toplantıda hazır bulunması gerekir.İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa üye ve delegeler ikinci toplantıya çağrılır.İkinci toplantıya katılan üye sayısı Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.Ancak feshe ilişkin kararın,toplantıda hazır bulunan üye ve delegelerin 3 / 2 çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.

            Genel Kurulca Derneğin feshine karar verilince beş gün içinde yönetim kurulu tarafından mahallin en büyük Mülki Amirliğine yazı ile bildirilir.Genel Kurulca fesih kararı verilirse,derneğin mal,para ve haklarının tasfiyesi için üç kişilik bir tasfiye kurulu görevlendirilir.Bu kurul mevzuata uygun olarak derneğin mal,para ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görev ve yetkilidir.Feshi halinde derneğin tüm mal,para ve hakları amacına uygun olan Türk Polisi Teşkilatının Dernekleri,Vakıfları veya Sendikalardan herhangi birine Genel Kurul Kararı ile devredilir.

 

MADDE 40- DERNEK KURUCU ÜYELERİ:

 

 

N.

Adı soyadı

Baba- Ana Adı

Doğ.Yeri Tarihi

Nüf.Kay.Old. İl-İlçe

Tabiyeti

E / K

Mesleği

Öğrenim Durumu

İkamet Adresi

İmzası

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MADDE 41- DERNEK GEÇİCİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ:

 

N.

Adı soyadı

Baba- Ana Adı

Doğ.Yeri Tarihi

Nüf.Kay.Old. İl-İlçe

Tabiyeti

E / K

Mesleği

Öğrenim Durumu

İkamet Adresi

İmzası

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MADDE 42- HÜKÜM EKSİKLİĞİ DERNEK TÜZÜĞÜNÜN MADDELERİ:

1.      Dernek Tüzüğünde hüküm eksikliği bulunan durumlarda Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanunu ve İlgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

2.      Tüm Emniyet Teşkilatı Emeklileri,Dul ve Yetimleri ile Gazi ve Şehit aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ( POLEMDER )’in tüzüğü 42.maddeden ibarettir.Yeni madde ilavesi Genel Kurul Kararı ile yapılır.

3.      Tüzük mahallin mülkiye amirliğine verilmesini ve kabul görmesi halinde verilecek alındı belgesini müteakip yürürlüğe girer.      

GEÇİCİ MADDELER

            Madde 1:  Tüm Emniyet Teşkilatı Emeklileri,Dul ve Yetimleri ile Gazi ve Şehit aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin kurucuları tarafından oluşturulan geçici Yönetim Kurulunda isimleri yazılı şahıslar ilk Genel Kurul toplantısına kadar,dernekle ilgili her türlü yazışmasını yapar.Kuruluşunu duyurmak için yazılı basın ve görsel iletişim araçlarından yararlanır.

            Madde 2:  Derneğe üye kabulünü yapar,Yönetim Kurulunun bütün yetkilerini kullanır.

            Madde 3:  Tüzük tetkiki sonucunda;tüzükte istenilen tadilatı yapar yasal süre içinde ilgili makam sunar.

            Madde 4:  Dernekle ilgili sorumlulukları kabul etmiş sayılırlar.Derneğin ilk Genel Kurul toplantısının yapılmasına ait bütün yükümlülüklerini yerine getirir.Genel Kurul toplantısı için her türlü çalışmaları yapar.

            Görevini ilk Genel Kurul toplantısında seçilen Yönetim Kuruluna teslim eder,görevi sona erer.

 

TÜZÜK
E-Posta Listesi
E-bülten servisimize katılarak, güncel duyuru ve haberlerin e-posta adresinize gelmesini sağlayın.
Anket
Polis Olmak İster misiniz ?
Evet
Hayır
Anket sonucu
İletişim Bilgileri
POLEM KULÜBÜ DERNEĞİ
Telefon: 0312 2321153
Fax: 0312 2321153
Adres: Gayret Mah.Bankacılar Sok.No:11/2 ( MİT Bitişiği) Yenimahalle/ANKARA
E-mail: bilgi@polem.org
© 2024 POLEM KULÜBÜ DERNEĞİ All rights reserved.